Știri


Știri / 2018.10.11.

Spectacole din Bursa „Imre Zoltán”

Între 22-28 octombrie, va avea loc cea de-a treia ediţie a festivalului de dans şi multiart al Teatrului Szigligeti, Infinite Dance Festival, în Oradea. În cele şapte zile ale evenimentului, publicul va putea urmări spectacole prezentate de 12 trupe, între care noua premieră a Ansamblului Nagyvárad, dar și spectacolele câștigătorilor bursei „Imre Zoltán” a Fondului Cultural Național din Ungaria.

A treia ediţie a festivalului include mai mulţi artişti tineri decât cele anterioare. Cele mai multe spectacole ale debutanţilor s-au realizat cu sprijinul Programului „Imre Zoltán”, aduse la Oradea în colaborare cu Fondul Naţional Cultural din Ungaria. Cele şase spectacole au fost realizate cu ajutorul unor mentori renumiţi precum Grecsó Zoltán, Hód Adrienn, Földi Béla sau Velekei László.

Seria spectacolelor invitate din cadrul Programului „Imre Zoltán” începe în 22 octombrie, de la ora 19, în sala Studioului Szigligeti, cu „I Hear You”, un spectacol cu muzică live, în interpretarea solistei de jazz Harcsa Veronika.

În 23 octombrie, de la ora 19, are loc spectacolul „Visul Melindei” în Studioul Szigligeti. „Visul Melindei” analizează relaţiile interumane în lumea unei telenovele. Încearcă să sublinieze simplitatea şi frumuseţea vieţii, prin hiperbole. Nu dansează, interpretează, iar, prin diferite roluri, se regăseşte pe sine. Atenţie: în spectacol se foloseşte lampă stroboscopică. În a doua zi de festival, de la ora 20, spectacolul „Enigma”, coregrafat de Katonka Zoltán, se va juca în sala Filarmonicii Oradea.

În cadrul festivalului, Ansamblul Nagyvárad prezintă noua coregrafie al tânărului artist Györfi Csaba, intitulat „Necunoscutul”, joi 25 octombrie. Nuvela „Evanghelia după Marcu” de Jorge Luis Borges arată perfect toate profunzimile şi înălţimile prostiei şi impresabilităţii umane în credinţă.

Protagonistul aflat la vârsta hristică intră în viaţa unei familii monoparentale. Opera care stă la baza spectacolului arată dimensiunile prăpastiei dintre individ şi comunitate, atât pe plan raţional, cât şi pe plan emoţional. Este aşadar despre paralela dintre realitate şi lumea închipuită, despre credinţa oarbă, şi despre modul în care un maestru devine victima propriilor discipoli. Spectacolul, prin contradicţia dintre sacru şi profan, scoate la lumină schimbările de caracter care apar datorită credinţei, impresabilităţii şi sacrificiului.

În ultima zi a festivalului, 28 octombrie, de la ora 20, spectacolul ”Counterbody” al Centrului Național al Dansului din București se va juca pe scena Studioului Szigligeti.  Counterbody este un spectacol de dans, instalație și muzică în care toate elementele pot fi privite ca particule în mișcare permanentă, permutabile și paralele. Direcția coregrafică este rezultatul unui proces de analiză și lucru cu corpurile celor 8 dansatori care alcătuiesc un organism fluid și fragmentar în același timp. Miza spectacolului este de a înțelege și repera căile demonstrative către o realitate existentă, valabilă științific și filozofic, însă blocată la nivelul percepției.

Bilete şi abonamente

Biletele şi abonamentele la festival sunt deja disponibile la agenţia de bilete a teatrului (deschisă de luni până vineri între orele 14 – 19), sau online, pe www.biletmaster.ro. Mai multe informaţii despre spectacole găsiţi pe site-un Teatrului Szigligeti (www.szigligeti.ro), pe idf.szigligeti.ro, dar şi pe pagina Facebook oficială a evenimentului. Totodată, oferta de programe va fi putea fi accesată prin aplicaţia FestivApp, utilizatorii căreia vor fi anunţaţi în timp real despre eventualele schimbări de program.