Hírek


Hírek / 2018.10.11.

Az Imre Zoltán Program előadásai

Október 22–28. között harmadik alkalommal szervezik meg Nagyváradon az Infinite Dance Festivalt, a Szigligeti Színház tánc– és összművészeti fesztiválját. Az eseménysorozat hét napja alatt tizenkét társulat produkcióját láthatja a közönség, köztük a Nagyvárad Táncegyüttes stúdiótermi bemutatóját, valamint a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Program ösztöndíjasainak előadásait.

A fesztivál harmadik kiadása minden eddiginél több fiatal alkotót vonultat fel: pályakezdők előadásainak gerincét a Nemzeti Kulturális Alappal együttműködésben Nagyváradra látogató, az Imre Zoltán Program keretében ösztöndíjat nyert pályakezdő táncművész-koreográfusok által jegyzett produkciók adják. A hat előadás olyan nagynevű mentorok segítségével készült, mint Grecsó Zoltán, Hód Adrienn, Földi Béla vagy Velekei László.

Az Imre Zoltán Program vendégelőadásainak sorát október 22-én, 19 órától az I hear you című előadás nyitja. A Szigligeti Stúdióban szervezett produkció élő zenei kísérletét Harcsa Veronika jazzénekes jegyzi.

Október 23-án, 19 órától a Melinda álma című előadást láthatják a nézők a Szigligeti Stúdióban. A Melinda álma a különféle emberiviszonyredszereket vizsgálja egy trash-(szappan) opera világában. A túlzásokon keresztül próbál rávilágítani az élet egyszerűségére és gyönyörére. Nem táncol, előad, majd a különböző szerepeken keresztül talál vissza önmagához. Az előadásban stroboszkóp használatára számíthatnak a nézők. A fesztivál második napján, 20 órától a színház nagytermében vendégszerepel a Katonka Zoltán által koreografált Enigma című előadás.

A fiatal alkotók seregszemléjét gyarapítja Györfi Csaba új koreográfiája, amelyet a Nagyvárad Táncegyüttes, a fesztivál keretében, október 25-én, csütörtökön mutat be Idegen címmel. Jorge Luise Borges „Márk evangéliuma” című novellája kitűnően mutatja be az emberi butaság, illetve (hitbeli) befolyásolhatóság mélységeit és magasságait. A történet krisztusi korban lévő főszereplője egy csonka család életébe kapcsolódik be. Maga az alapmű megmutatja milyen hatalmas lehet a szakadék az egyén és a közösség között értelmi és érzelmi szinten egyaránt. Szól a valóság és a képzelt világ párhuzamáról, a vak hitről, arról hogy hogyan válhat egy mester a tanítványai áldozatává. Az előadás a szent és a profán ellentétén keresztül világít rá azokra a jellemváltozásokra, ami a hiten, befolyásolhatóságon, áldozathozatalon keresztül történhet meg az emberekben.

A fesztivál zárónapján, október 28-án, 20 órától a Szigligeti Stúdióban lesz látható a Bukaresti Nemzeti Táncközpont Counterbody című előadása. A Counterbody táncelőadás, installáció és zene, amelynek minden elemét állandó mozgásban lévő, felcserélhető és párhuzamos részecskeként lehet tekinteni. Koreográfiája a nyolc táncos testével végzett kutatás és muka eredménye, akik egybefüggő, ugyanakkor részekből álló organizmust alkotnak együtt. Az előadás tétje, hogy megértsük és viszonyulni tudjunk a létező, tudományosan és filozófiailag érvényes, ám az érzékelés szintjén elzárt valóság felé vezető utakhoz.

Jegyek és bérletek

A fesztiválra jegyek és bérletek már válthatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. Az előadásokról bővebben a Szigligeti Színház honlapján (www.szigligeti.ro), valamint az idf.szigligeti.ro weblapon és az esemény hivatalos Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők. A szervezők ugyanakkor a FestivApp mobiltelefonos applikáció révén az okostelefonnal rendelkezők számára is elérhetővé teszik a fesztivál kínálatát, a FestivApp felhasználói pedig valós időben értesülhetnek az esetleges programváltozásokról.