Hírek


Hírek / 2018.10.01.

Nagytermi előadások a III. Infinite Dance Festivalon

Október 22–28. között harmadik alkalommal szervezik meg Nagyváradon az Infinite Dance Festivalt, a Szigligeti Színház tánc– és összművészeti fesztiválját. Az eseménysorozat hét napja alatt tizenkét társulat produkcióját láthatja a közönség, köztük olyan elismert együttesek nagytermi előadásait, mint a Szegedi Kortárs Balett, a Duda Éva Társulat vagy a Kolozsvári Magyar Opera.

Az Infinite Dance Festival nagytermi előadásainak sorát október 24-én, 19 órától a Szegedi Kortárs Balett Abszurdia című produkciója nyitja. A darab egy elképzelt európai meseország, Abszurdia lakóinak sajátos viszonyaiba enged belátást. Polgárai, az abszurdok a legegyszerűbb, hétköznapi dolgokban is nehézséget, bosszúságot találnak, így bár  minden vágyuk a boldogság megtalálása, ez lehetetlen küldetésnek tűnik számukra. A mese szereplői egy társadalom egyszerű polgárai, akiknek vágyaikban minden könnyű és egyértelmű, de a valóságuk csupa csalódás, bonyolult gátlás és elfojtás. Táncban elmesélt történeteik a hatalomról, lerombolt vágyakról, széthúzásról, kisszerűségről, és sok másról szólnak, amit mi olyan jól imserünk.A darab ironikus hangvétellel, groteszk humorral és naiv lírával reflektál a körülöttünk zajló élethelyzetekre, társadalmi problémákra. Az előadást a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezte.

Október 25-én, 19 órától először vendégszerepel Nagyváradon a dunaújvárosi Bartók Táncszínház. Az együttes a Terminál című előadásával lép fel az Infinite Dance Festival negyedik napján. A Terminál című darabban egymást tanítják meg saját nemzeti táncukra az utazók, így mutatják meg a világnak, hogy a mindennapos bosszúságok, kényszerpihenők közös szórakozássá varázsolhatók. A táncosok egymás után fűzik sorba a tranzitban várakozó nemzetközi társaság táncait, zenéit, s bár a gép nem száll fel, az idő repül. A kezdeti japán taiko ritmusok, és a vad afro táncok után gondolán érkezik a velencei karneválba a szívtipró hajós, tanúi lehetünk egy tradicionális zsidó esküvői ceremóniának, lakodalomnak. A spanyol flamencot, a csinos ír stewardess hölgyek sztepptáncát a jóképű takarító személyzettel, a görög szirtaki sodró lendületét időnként lírai, romantikus, játékos jelenetek ellenpontozzák, hogy a végén vérpezsdítő, mulatós cigánytáncban érje el csúcspontját a hangulat. Az est mindenki számára – kortól, nemtől, nemzetiségtől függetlenül – igazi kulturális csemege és úgy repít körbe a nagyvilágban , hogy közben el sem hagyjuk a székünket.

Október 26-án, 19 órától harmadik alkalommal kerül sor az Akadémiák Gálájára. A pénteki gálaest keretében a térség táncművészeti felsőoktatási intézményeinek hallgatói lépnek színpadra, köztük a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus és kortárs balett, illetve néptánc szakos, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem koreográfia szakos diákjai.

Október 27-én, 19 órától két egyfelvonásos előadást láthatnak a nézők a Szigligeti Színház nagyszínpadán. Az est első felében az Imre Zoltán Program ösztöndíjasa, a Ziggurat Project mutatja be akrobatikus produkcióját, a Légszükségletet, ezt követően pedig a nemzetközi hírnevű Duda Évad Társulat lép színpadra Labirintus című előadásukkal.

Az Infinite Dance Festival zárónapján, október 28-án, 19 órától a Kolozsvári Magyar Opera balett-tagozata A test ébredése című előadásával érkezik Nagyváradra. Az élőzenei kísérettel játszott nagyszabású, látványos produkció a világmindenség alakulástörténetét meséli újra.

Jegyek és bérletek

A fesztiválra jegyek és bérletek már válthatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. Az előadásokról bővebben a Szigligeti Színház honlapján (www.szigligeti.ro), valamint az idf.szigligeti.ro weblapon és az esemény hivatalos Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők. A szervezők ugyanakkor a FestivApp mobiltelefonos applikáció révén az okostelefonnal rendelkezők számára is elérhetővé teszik a fesztivál kínálatát, a FestivApp felhasználói pedig valós időben értesülhetnek az esetleges programváltozásokról.