Hírek


Hírek / 2018.10.26.

Népek táncai és passiójáték a fesztivál negyedik napján

Az Élő Várad Mozgalom performanszával kezdődött, a dunaújvárosi Bartók Táncszínház fellépésével folytatódott és a Nagyvárad Táncegyüttes bemutatójával zárult a III. Infinite Dance tánc- és összművészeti fesztivál negyedik napja.

Az eseménysorozat csütörtöki napját az Élő Várad Mozgalom fiatal szerzőinek, illetve a Nagyvárad Táncegyüttes tagjainak közös performansza nyitotta. A Nagyváradi Vár G épületében megszervezett eseményen a mozgalom három szerzője, Ozsváth Zsuzsa, Kemenes Henriette és Biró Árpád Levente szövegei hangzottak el, Dombi Dávid zongorakíséretével, valamint Szabó Mercédesz, Szabó Enikő Ágnes, Kerekes Dalma, Joó Renáta és Schmidt Nándor táncosok, valamint Dimény Levente színművész közreműködésével.  Az eseményre az Élő Várad Mozgalom Gyújtópont 2018 programja keretében került sor, amelyet a Bethlen Gábor Alap támogat.

A fesztivál nagyszínpadi előadásainak sorát a városban először vendégszereplő dunaújvárosi Bartók Táncszínház folytatta. A Vári Bertalan által koreografált Terminál című előadás egy fiktív váróteremben összegyűlt sokszínű társaság kulturális különbözőségeit mutatta be a tánc segítségével. Az előadásban így többek között ír, cigány és zsidó táncok, valamint a populáris globális kultúra mozgásformái is helyet kaptak.

Táncszínházi passiójátékot mutatott be a fesztivál negyedik napján a Nagyvárad Táncegyüttes. A Jorge Luis Borges Márk evangéliuma című novellájából készült táncszínházi stúdióelőadást Györfi Csaba jegyzi koreográfus-rendezőként, a zenét Boross Csaba szerezte. Az előadásban Brugós Sándor Csaba, Tőkés Imola és Kacsó Bálint táncolnak, közreműködnek a Nagyvárad Táncegyüttes zenészei.

A fesztivál pénteki napján Grecsó Zoltán koreográfus mutatkozik be Dadogó szimfónia című előadásával. Az estet 18 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Népek tengere című előadásának szabadtéri előbemutatója, valamint az Akadémiák Gálája folytatja, ahol fellépnek a Magyar Táncművészeti Egyetem, illetve a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatói.

Az Infinite Dance Festival hétvégi programjában a Ziggurat Project Légszükséglet, a Duda Éva Társulat Labirintus és Mesh című előadása, a Kolozsvári Magyar Opera A test ébredése című balett-előadása, illetve a bukaresti Nemzeti Táncközpont Counterbody című előadása láthatók. Jegyek még kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14-19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon.

A III. Infinite Dance Festival megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Táncművészek Szövetsége, a Bethlen Gábor Alap, és az Imre Zoltán Program támogatta.