Hírek


Hírek / 2018.10.12.

Workshop-felhívás

2018. október 22. és 27. között a nagyváradi Szigligeti Színház nyílt tánc- és mozgásművészeti tréningekre várja az érdeklődőket, amelyeket Szabó Attila, Andreea Belu és Simona Dabija tartanak majd.


Okt. 22-23. Szabó Attila: Make 'Em Laugh! – Slapstick Work Shop

„Physical comedy, vaudeville, burleszk, geg, bohóctechnika, garantált kék foltok. Bénázós, hasraesős humor forgóajtóval, habostortával. Légy bátran esendő, és szeretni fogod, amikor kinevetnek!”

A workshop célja: a physical comedy technikáival, való megismerkedés illetve a meglévő tudás mélyítése, kapcsolódási pontok feltárása a bohóctechnika és a tánc között, szituatív jelenlét, improvizációs technikák megismerése és sok-sok nevetés.

A workshop időtartama két nap, kétszer öt óra, vezetője: Szabó Attila, dramaturg, rendező, bohócdoktor.


Okt. 24-26. Andreea Belu: CONTACT IMPROVISATION

„Kitartani kontra elengedni, elesni kontra megtartani, vezetni kontra követni, tolni kontra húzni, statikus kontra folyamatos. Mindent mozgássá változtatunk, eltöröljük azt, hogy „kontra”. Többféle partnerhez idomulunk, önmagunkat is beleértve. Felfedezzük az érzékenységünket, a testtudatunkat, saját testsúly-átvitelünket, az erőt, amellyel megtartunk és hagyjuk magunkat megtartani.”

 A kurzus egyesíti a testtudat- és testkontroll-technikákat a Contact Improvisation alapelveivel. A résztvevők hozzanak magukkal intuíciót és nyitottságot, és érkezhetnek akár tapasztalattal, akár anélkül.

A mozgástréninget elsősorban pályakezdő előadóművészek, illetve színész- és koreográfushallgatóknak ajánljuk. A foglalkozás testi dialógusok köré épül, a közös térben, mások viszonylatában születő spontán fizikai döntések meghozatalát kutatja és fejleszti.
A workshop három napig tart, napi 3 órás foglalkozással, vezetője: Andreea Belu, koreográfus.


Okt. 27. Simona Dabija: Hipertestek – táncworkshop

„Egy „hipermozgásban” lévő test motorikus és előadói eszközök segítségével párhuzamos valóságot hoz létre, amelyben több személyiség lakik egyetlen testben, a sebesség és

a gravitáció eltér megszokott működésétől, és új, rejtett vagy elfeledett benyomásokat hoz felszínre.”

 A mozgástréning progresszív munkamódszeren alapul. A műhelyfoglalkozás első részében a résztvevőket rávezetjük, hogyan szoktassák le saját testüket a beidegződésekről és sablonokról, és eljussanak a „csupasz test” állapotába. A második részben az izomerőnek, az ízületek dinamikájának a fejlesztésén dolgozunk, növeljük a gravitáció ellenében végzett erőfeszítés képességét, elősegítjük a vortex-érzés átélését, megtanítjuk a sebesség változtatásának módjait és a test térfogatának megértését. A harmadik részben azt nézzük meg, hogyan lehet a testre „kreatív gépezetként” tekinteni, szöveget, hangot és képet is magukban foglaló gyakorlatok segítségével, azzal a céllal, hogy az információt átvigyük, és elérjük az elvont-emocionális gondolkodás állapotát.

A workshop olyan 16 éven felülieknek szól, akik gyakorolják vagy tanulják a tánc-, színház- vagy performanszművészetet, illetve egyéb, a testet használó önkifejezési formákat. A résztvevők száma maximum 20.

A workshopokon való részvétel szakirányú oktatási intézmények hallgatói számára (színész- és koreográfus hallgatók) díjtalan, a többi jelentkező részvételi díja 50 ron /nap. A helyek száma korlátozott.

A műhelymunka idejére a szervezők a résztvevők számára szállást nem biztosítanak, de az érdeklődők számára a szállásajánlatokról információval szolgálnak.

Jelentkezni október 20-ig lehet az infiniteprojekt@gmail.com e-mail címen.